În 1930, anul în care s-a realizat singurul recensământ complet din
perioada interbelică, populaţia României a fost de 18.052.896 persoane, cifră
care reprezenta o creştere de circa 3,5 milioane faţă de populaţia estimată a
anului 1920. În 1939, populaţia ajunsese la 19.933.802 persoane. Astfel,
populaţia a crescut cu aproape patru milioane de persoane în perioada
interbelică.
Populaţia a rămas covârşitor rurală, iar
procentul populaţiei rurale în raport cu populaţia urbană a crescut
constant de-a lungul întregii perioade interbelice. În 1920, populaţia rurală înregistra 77,8 %, iar cea urbană 22,2 %. În 1939 cifrele erau de 81,8 şi, respectiv, 18,2 %. Astfel, creşterea totală a populaţiei rurale în această perioadă a fost de 4.234.524 persoane, în timp ce populaţia urbană a crescut cu doar 167.854 persoane.
constant de-a lungul întregii perioade interbelice. În 1920, populaţia rurală înregistra 77,8 %, iar cea urbană 22,2 %. În 1939 cifrele erau de 81,8 şi, respectiv, 18,2 %. Astfel, creşterea totală a populaţiei rurale în această perioadă a fost de 4.234.524 persoane, în timp ce populaţia urbană a crescut cu doar 167.854 persoane.
Creşterea populaţiei a fost rezultatul unei
rate înalte a natalităţii, aproape dublă faţă de vestul şi nordul Europei şi al
unui uşor declin în rata mortalităţii. Cu toate acestea, rata mortalităţii a rămas
cea mai ridicată din Europa. În medie, în perioada interbelică, 120.000 de
copii mureau în fiecare an în primul an de viaţă. Principalele cauze erau
alimentaţia proastă şi lipsa protecţiei mamei, care suferea în principal din
cauza muncii excesive din timpul sarcinii. Rata mortalităţii la copii între 1-4
ani era de asemenea ridicată, fiind provocată în primul rând de afecţiuni ale
bronhiilor, de pneumonie şi variate boli de stomac, rezultând de asemenea
dintr-o alimentaţie proastă. Studiile privind sănătatea copilului preşcolar, în
vârstă de 3-7 ani, arătau că aproape jumătate din aceştia erau sub greutatea şi
înălţimea normale, situaţie atribuită în special malnutriţiei. Alimentaţiei
inadecvate, proastei igiene şi condiţiilor de locuit adesea sub cele normale,
li se adăugau serviciile medicale mediocre, în special la ţară. Medicii erau
puţini, iar medicamentele, chiar atunci când se găseau, erau scumpe. Potrivit
diferitelor estimări, cel puţin o treime din cei care au murit în zonele
rurale nu au fost niciodată la un doctor şi nu au luat niciodată vreun
medicament.
Din punct de vedere etnic, românii formau
majoritatea substanţială a populaţiei; în 1930 însumau 71,9 % din total
(12.981.324), în timp ce, cea mai numeroasă minoritate etnică, maghiarii,
reprezentau 7,2 % (1.415.507), urmaţi de germani, 4,1 % (745.421), evrei, 4 %
(728.115) şi ucraineni, 3,2 % (582.115).
După 1918 viaţa românilor a devenit mult mai complexă şi diferenţiată,
în funcţie de mediul de locuire (urban sau rural), starea materială,
mentalitate. În general, viaţa cotidiană a pendulat între tradiţionalism şi
modernitate. În timp ce în mediul rural tradiţiile au predominat, în cel urban
– mai ales în rândul intelectualilor şi burgheziei – modernismul a câştigat
teren, fiind vizibil în toate domeniile.
LUMEA RURALĂ. Agricultura a rămas
principala ocupaţie a locuitorilor din mediul rural între cele două războaie
mondiale. Potrivit recensământului din 1930, 90,4 % din populaţia rurală
activă îşi câştiga existenţa din cultivarea pământului, creşterea animalelor,
viticultură, pomicultură.
Printre ţăranii deţinători de pământ,
diferenţele sociale erau precis definite. Câteva hectare în plus sau în minus
puteau plasa un individ într-o categorie diferită. În vârful acestei ierarhii
sociale se aflau chiaburii (cu proprietăţi de peste 50 ha), care foloseau mâna de
lucru plătită şi aveau un mod de viaţă asemănător aceluia al intelectualităţii
satelor. Imediat după aceştia, veneau ţăranii cu stare, care deţineau
10-50 ha
şi care aveau un mod de viaţă tipic ţărănesc, limitat, lucrând alături de
angajaţii lor plătiţi. Ei fuseseră adesea descrişi drept „masa dominantă” a ţărănimii române şi reprezentau 5-20 % din locuitorii fiecărui
sat. Micii gospodari, posedând între 3 şi 10 ha, şi-au menţinut
independenţa şi, de obicei, aveau suficiente animale de povară şi unelte, dar
rar erau capabili să angajeze mână de lucru plătită. Gospodarii dependenţi,
având între 1-3 ha,
nu dispuneau de suficiente animale şi unelte agricole şi, într-o măsură mult
mai mare decât micii gospodari, erau nevoiţi să-şi caute de lucru în afara
agriculturii pentru a o scoate la capăt. Asemenea surse de venit erau vitale
pentru acei muncitori agricoli cu pământ care posedau mai puţin de 1 ha. La treapta de jos a
scării sociale erau muncitorii agricoli fără pământ.
Circa 10 % din populaţia rurală activă era
dependentă, ca primă sursă de venit, de alte activităţi decât agricultura. Cei
din acest segment erau angajaţi în diverse activităţi industriale ca
meşteşugari, mineri sau muncitori necalificaţi, sau erau angajaţi în comerţ,
adesea ca negustori ambulanţi, sau în transporturi, mai ales ca muncitori la
calea ferată.
Marea majoritatea a ţăranilor duceau o existenţă precară. Statisticile
şi studiile realizate în anii ’30 relevă faptul că pentru gospodăriile
ţărăneşti între 2,5 - 15 ha
venitul brut acoperea doar cheltuielile curente de cultivare a terenului, munca
acelora din afara familiei şi amortizarea de capital investit în gospodărie. Nu
mai rămânea nimic pentru altceva; consecinţa era un nivel de viaţă sub normal.
Situaţia era şi mai grea pentru gospodăriile care deţineau mai puţin de 3 ha. Nivelul venitului nu era
suficient pentru a acoperi costul hranei, al îmbrăcămintei şi al unor altfel
de cheltuieli, precum cele pentru biserică, şcoală, sănătate, ca să nu mai
menţionăm şi impozitele. Pentru a supravieţui, ţăranii trebuiau să-şi restrângă
consumul de hrană şi să se mulţumească cu îmbrăcăminte necorespunzătoare, cu
condiţii de locuit sub normal, ceea ce ducea adesea la îmbolnăviri grave şi
chiar la moarte.
De-a lungul întregii perioade dintre cele
două războaie mondiale, împotriva schimbării la sate au acţionat forţe
puternice. Cultura tradiţională şi-a păstrat dominaţia în sectoare importante
ale vieţii rurale, precum hrana, igiena şi îngrijirea sănătăţii. Era terenul de
acţiune al femeilor şi bătrânilor care rar părăseau satul şi citeau mai puţin
decât alte grupuri. Progrese majore nu s-au înregistrat nici în ceea ce
priveşte îmbunătăţirea metodelor de cultivare a pământului, de creştere a
animalelor sau de comercializare a produselor agricole. Experienţa dobândită de
bărbaţi în armată sau de cei angajaţi în munci sezoniere, departe de casă, nu
pare să fi avut prea mare efect asupra vieţii din satul lor de baştină.
Învăţământul rural, în care promotorii
reformei agrare îşi puseseră mari speranţe de schimbare, a avut un impact mai
mic decât cel aşteptat. Deşi numărul ştiutorilor de carte a crescut constant de
la începutul secolului al XX-lea, în 1930 48,5 % din populaţia rurală având
vârsta de peste şapte ani era încă analfabetă. Cel mai larg grup îl constituiau
femeile, care reprezentau 61 % din totalul analfabeţilor de la sate, situaţie
ce se datora, cel puţin în parte, ideii persistente că fetele nu aveau nevoie
de şcoală.
Şcoala primară juca astfel un rol cheie în deschiderea satului spre
lumea exterioară, dar, din numeroase cauze, ea n-a reuşit să-şi îndeplinească
rostul cum trebuia. Deşi învăţământul primar era obligatoriu şi gratuit pentru
toţi copiii între 7 - 14 ani, mulţi dintre aceştia nici nu erau înscrişi, iar
alţii, în număr mare, nu frecventau cursurile din diverse motive.
ORAŞUL a constituit mediul propice dezvoltării unei
vieţi civilizate, moderne. Locuitorii din mediul urban, potrivit
recensământului din 1930, reprezentau circa 20 % din totalul populaţiei.
Semnificativ este faptul că din 172 de localităţi clasificate drept oraşe, 20
dintre cele mai mari găzduiau mai mult de jumătate din populaţia urbană.
Explicaţia constă în faptul că 53 % din întreprinderile comerciale, industriale
şi de transport se găseau în aceleaşi oraşe. Majoritatea celorlalte oraşe erau
simple aglomerări urbane care serveau necesităţilor sociale şi culturale şi
care erau centre administrative locale şi pieţe de desfacere pentru schimburi
de bunuri agricole şi meşteşugăreşti. Toate aceste elemente sugerează că
urbanizarea nu făcuse încă decât progrese modeste. Însă, în anii ’30 ritmul
acesteia s-a intensificat. De asemenea, asistăm la o creştere constantă a
populaţiei urbane datorată, aproape în exclusivitate, imigrării din zonele
rurale. Doar un număr de 2-3 % aparţinea unei a treia sau a patra generaţii
urbane. Bucureştiul reprezintă un exemplu izbitor: în 1930 numai 15 % dintre
locuitori se născuseră în acest oraş; restul îl alcătuiau oameni născuţi la
ţară sau în alte oraşe. O parte a celor nou-veniţi pare să fi fost atrasă de
posibilităţile de angajare şi de salariile mai bune oferite în industrie.