.

Niciodata sa nu dai sfat nimanui, pina cind nu l-ai trait tu ! Cel ce da sfat, dar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete “ . Parintele Cleopa .

Insitutia Domniei

 Domnia in calitatea ei instituţie centralaa statului a preluat si dezvoltat o serie de elemente structural a instituţiei imperial din bizanţ. 1. Domn de origine imperial - Domn provine de la latinescul Domnis -stăpîn al ţării. în calitatea.
Din p-de-v a formei de stat Moldova sa constituit ca monarhie centralizată locul central i-a revenit instituţiei Domniei. 2. în general sistemul succesiunii la tron era ereditară, femeile (în diferenţă de multe state Europene) nu puteau ocupa funcţia de domn al ţării.
3. La fel ca in Bizanţ se credea in puterea divina a domnitrului- Domn din mila lui dumnezeu 4. La fel coroana era simbolul suveramitatii 5. Ceremonia de înscăunare continua cu miruirea 6. La inscaunare domnul jura cu mina pe evanghelie 7. La tron deasemenea puteau accede doar candidaţi teferi din p.de.v fizic si psihic 8. La tron aveau drepturi egale descendenţii pe linie născuta si bastarzii în calitate de şef al statului domul avea atribuţii 1. In domeniul RI -încheia tratate, alianţe, declara stqare de război si pace, trimitea si primea soli 2. Conducătorul armatei - la inscaunare si inainte de campaniile armate boerii jurau credinţa domnului 3. Era unicul legiuitor emitea hristoave aşezăminte pravile 4. Ca judec. Suprem al supuşilor săi hotăra problemele judiciare, hotşrîrile sale erau valabile doar pe perioada vieţii sale, în caz de deces urmaşul la Domnie putea schimba sentinţa. 5. Prerogativa executiva - numeşte dregătorii, da ordine sub forma cărţilor de porunca, acorda privilegii si loc in dregătorii 6. Privelegiile fin. Constau in stabilirea voi. lmpozitelor< erceperea de taxe noi bate moneda (Primul bate moneda Petru I Musat) 7. Prerog. Bisericasca- numeşte episcopii iagumenii reglem compet jud. A bisericii Domnul era controlat de boieri prin intermediul Sfatului Domnesc. Instituţia Domniei a existat în Moldova cea 500 ani din sec XIV pînă în 1859. Odată cu ocuparea Moldovei de Imperiul Otoman în succesiunea la tron au survenit cîteva schimbări, după ce domnul era ales de către boieri el trebuia sa fie întărit de Poartă, însă uneori Poarta încălca aceste reguli şi Domnul era numit de Poartă fără a fi ales de boieri. Intre 1711-1821 în Moldova era practicată domnia fanariotă, , imp.Otom numea domnitori din cartierul Fanar din Istambul. Au mai existat şi aşa numitele domnii prin asociere cînd îtrun stat conduceau 2 domnitori, fiecare avînd un un spaţiu administrativ, dar cel mai des acest tip de domnie era pe un termen scurt deoarece fiecare tindea să-1 înlăture pe al-21ea domnitor.