Biochimia
Chimia vietii, sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc in organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.
Digestia este un proces chimic. In aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse in mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sange pana la celule, unde sufera alte transformari.
Chimia medicamentelor
Chimia vietii, sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc in organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.
Chimia vietii studiaza ansablul reactiilor care au loc in organismele vii, mai ales in unitatile lor de baza, celulele. Fiintele vii au nevoie de energie.
Oamenii si animalele isi iau energia
din alimentele pe care le consuma (energie chimica). Alimentele sunt
transformate printr-un ansablu de reactii chimice, care au loc mai intai
la nivelul aparatului digestiv(digestie) si apoi la nivelul
celulelor(respiratia celulara).
Anumite plante si microorganisme(fiinte
vii microscopice) isi gasesc altfel energia de care au nevoie. Pentru a
se hranii, ele transforma energia luminii solare printr-un proces
complex de reactii chimice numit fotosinteza.
O reactie chimica: digestiaDigestia este un proces chimic. In aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse in mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sange pana la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si " "grasimi", provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si "zaharuri", se divizeaza in zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute in miere, fructe, dulceturi si ciocolata.
Asimilate direct de organism(adica
transformate in energie), ele aduc organismului energia necesara unui
efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste in
cereale(grau, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si
constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt
bogate in carbon, hidrogen si oxigen.
Respiratia celulara
Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serveste la "arderea" alimentelor printr-o reactie de oxidare.
Aceasta reactie se deruleaza in mai
multe etape. Glucoza (zaharul)de pilda, este mai intai transformata
intr-o molecula mai simpla, acidul piruvic.
Mitocondriile, elementele celulei responsabila de respiratia celulara,
descompun acest acid in dioxid de carbon si hidrogen. Dioxidul de carbon
este eliminat de celula: hidrogenul se combina cu oxigenul care intra
in organism atunci cand respiram, dand apa.
Ansamblul acestor reactii degaja o mare
cantitate de energie. Aceasta este stocata in mici molecule
specializate, care o elibereaza in functie de nevoile celulei.
Fotosinteza
Plantele cu clorofila se hranesc
absorbind apa si dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc
energia luminii solare: acest proces se numeste fotosinteza. In timpul
lui, se degajeaza dioxigen.
Fotosinteza se deruleaza in doua faze
principale. Ziua, plantele capteaza energia solara. Cu ajutorul
clorofilei si a altor pigmenti prezenti in frunzele lor, ele folosesc
aceasta energie pentru a descompune apa pe care o absorb in hidrogen si
oxigen. Noaptea, hidrogenul ajuta la reducerea dioxidului de carbon si
la producerea de glucide, care vor hrani planta.
Functionarea acestei mici "uzine
chimice vii" depinde de conditiile exterioare, in special de cantitatea
de lumina solara si de temperatura.
Termeni bio-chimici:*celula=cel
mai mic element constitutiv al unei fiinte vi. O celula este in general
inconjurata de o membrana. In interior se gaseste nucleul si citoplasma
continand diferite organite(mitocondrii).
*clorofila=pigmentul verde din plante care capteaza energia razelor solare, necesara fotosintezei.
*efect secundar=efect nedorit al unui medicament, care se manifesta la dozele recomandate.
*fotosinteza=proces in timpul
careia plantele, datorita clorofilei, fabrica(sintetizeaza)glucide,
folosindu-se de apa, dioxid de carbon si energia razelor solare.
*glucid=denumire data de chimisti unei substante organice numita in mod curent zahar.
*lipid= denumire data de chimisti unei substante organice numita in mod curent grasime.
*principiu activ=substanta activa continuta intr-un medicament care actioneaza impotriva unei anumite boli.
*substanta nutritiva=substanta continuta in alimente, care poate fi utilizata direct de organism, fara a mai fi transformata.
Chimia medicamentelor
Un medicament este o substanta sau
un compus administrat omului ca tratament impotriva unei boli, pentru a
preveni o imbolnavire sau pentru a stabili un diagnostic.
Chimistul si medicul elvetian
Paracelsus(1493-1514), in secolul al XVI-lea, a fost primul care a
definit principiul dupa care fiecarei boli ii corespunde un medicament
specific. Trebuie deci cautat medicamentul in functie de maladia pe care
dorim sa o tratam. Astazi, cercetarea in domeniul medicamentelor
revine, inainte de toate, chimistilor. Acestia lucreaza in stransa
colaborare cu medicii si farmacistii. Impreuna, ei ajuta la progresul
farmacologiei, stiinta medicamentelor.
Principul activ al unui medicament
Pentru a usura anumite suferinte, s-au
folosit mai intai plantele administrate ca ceaiuri, prafuri sau alifii.
In trecut, unele maladii de inima erau tratate cu ceaiuri de musetel, o
planta ale carei flori purpurii, galbene sau albe seamana cu degetele de
unei manusi. Astazi, nu se mai folosesc plantele in acest mod.
Chimistul sa extraga din plante substanta pura care actioneaza asupra
maladiei respective: e ceea ce constituie principiul activ al unui medicament.
Astfel, principiul activ al
degetelului, numit "digitalina", este astazi folosit pentru tratarea
bolilor cardiace. Tot astfel, febra provocata de malarie se trata in
trecut cu scoarta unui copac tropical, arborele de chinina: astazi
folosim principiul sau activ, chinina. Principiul activ are avantajul ca
isi pastreaza mereu aceleasi proprietati, in timp ce proprietatile
plantelor variaza in functie de anotimp.
Principiul activ poate fi utilizat si introdus in organism sub diferite forme: pilule, capsule, comprimate, produse injectabile.
Medicamente sintetice
Chimia este mai eficace decat scoarta
arborelui de chinina. Dar, pentru cercetatori, aceasta imbunatatire a
efectului nu este suficienta. Pentru a intari actiunea chininei si a-i
elimina efectele secundare, adica efectele sale nedorite asupra altor
parti ale organismului, chimistii modifica molecula de chinina.
Pentru aceasta, ei urmaresc mai intai
drumul medicamentului in organismul uman, observa efectul acestuia
asupra diferitelor organe, si apoi modul in care organismul prelucreaza
respectiv medicamentul.
Aceste observatii le dau posibilitatea
sa "redeseneze" molecula, pentru a crea una noua. In acest fel au fost
puse la punct antibiotice din ce in ce mai eficace. Aceste medicamente
au proprietatea de a bloca inmultirea bacteriilor care sunt la originea
maladiilor. Pentru a gasii antibioticul care va actiona asupra unei
anumite bacterii, se face o antibiograma. Bacteriile care se banuiesc a
fi responsabile de infectia pe care vrem sa o tratam sunt puse intr-un
mediu hranitor, unde se pot dezvolta. Pe suprafata acestui mediu se
picura apoi diferite antibiotice.
Bacteriile nu se mai inmultesc in contact cu antibioticul la care sunt sensibile.
Crearea unui medicament
Intre momentul in care un
medicament este creat in laborator si cel in care este introdus in
farmacii, pot trece foarte multi ani. Dupa ce sunt stabilite
caracteristicile fizice si chimice ale noii molecule, incep testarile.
Daca medicamentul este, de exemplu, menit sa actioneze asupra ficatului,
el este introdus intr-o cultura de celule ale ficatului. Apoi este
introdus intr-un ficat de origine animala. Daca rezultatele sunt
incurajatoare, incep testarile pe animale.
Cercetatorii evalueaza atunci eficacitatea noului produs, modul in care se raspandeste in organismul viu, efectele sale secundare.
Daca rezultatele sunt satisfacatoare, se incep testarile pe oameni, sub
un strict control medical. Dupa numeroase teste, care pot dura mai
multi ani, medicamentul primeste sau nu autorizatia de a fi scos pe
piata.
Antibioticele
Antibioticele sunt medicamente care
impiedica dezvoltarea bacteriilor sau le distrug. Antibioticele se mai
folosesc in tratarea bolilor infectioase cum sunt : gripa, tuberculoza.
In functie de structura moleculei lor, antibioticele ataca bacteriile in mod diferit.
O bacterie este formata dintr-un nucleu
si o citoplasma inchise intr-o membrana exterioara si protejate de un
invelis exterior. Un antibiotic cum este penicilina ataca si distruge
invelisul exterior al bacteriei. Altele (streptomicina) distrug membrana
care inveleste citoplasma, iar altele (tetraciclina) actioneaza direct
asupra nucleului.