.

Niciodata sa nu dai sfat nimanui, pina cind nu l-ai trait tu ! Cel ce da sfat, dar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete “ . Parintele Cleopa .

PIATA SI MECANISMUL FUNCTIONARII EI




Actualitatea temei investigate: Principala particularitate a dezvoltării ţării noastre la etapa contemporană este recunoaşterea oficială a cursului spre integrare în structurile europene. Una din direcţiile de bază ale integrării o reprezintă tranziţia de la economia administrativ-centralizată şi planificarea directivă la activitatea economică liberă şi democratică, care funcţionează în baza relaţiilor şi mecanismelor de piaţă.

În Republica Moldova, însă, această tranziţie se efectuează preponderent în baza conceperii tradiţionale, clasice şi neoclasice, a pieţei - ca sistem autoreglabil (A.Smith, C.Menger, L.Walras, A.Marschall ş.a.). Totodată, analiza literaturii autohtone şi străine în domeniu denotă: în practica reală a perioadei post-sovietice teoriile clasice şi neoclasice ale pieţei sunt concepute, fie prea îngust şi simplist.