.

Niciodata sa nu dai sfat nimanui, pina cind nu l-ai trait tu ! Cel ce da sfat, dar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete “ . Parintele Cleopa .

Liberatea – valoarea democraţiei



La momentul actual este cert faptul că termenul "democraţie" este cunoscut de toată lumea, totuşi o definire mai precisă a acestuia se dovedeşte a fi dificilă. Faptul că acest termen provine din limba greacă, fiind tradus prin "dominaţia poporului", nu ne ajută prea mult, pentru că situaţia socio-politică s-a schimbat din antichitate, iar noi nu mai înţelegem exact ce vrea să însemne acest lucru.

De ce ne preocupă pe noi astăzi atât de mult subiectul democraţie? Deoarece, din 1945 am văzut că atât în Europa, cât şi în ţări din alte părţi ale lumii, forma liberală şi occidentală a democraţiei a cunoscut o răspândire nemaivăzută, luând locul sistemelor autoritare. În anul 1945, eşecul dictaturii naziste şi fasciste a arătat că criza democraţiei liberale fusese depăşită, după ce în perioada 1922 - 1939 ea suferise o înfrângere după alta.
Nenumărate dictaturi care existau în Spania, Portugalia, Grecia, Chile, Argentina, Uruguay, s-au transformat pe parcursul ultimilor decenii în democraţii. Victoria democraţiei a părut să devină universală atunci când, începând cu 1989, au început să cadă şi sistemele socialiste din Europa Centrală şi de Est. Tocmai acest ultim exemplu face ca preocuparea noastră critică cu democraţia să fie cu atât mai necesară, pentru că aceste state se înţelegeau a fi "democraţii populare" sau "socialiste". După ce aceste ţări s-au eliberat de principiile marxism-leninismului, fiind înlocuite de fundamentele ideologice ale pluralismului, şi de economia centralizată, acesteia luându-i locul economia de piaţă, strânsa relaţie dintre democraţie, libertate individuală şi securitate socială a devenit cu atât mai relevantă.
Se poate observa că mulţi oameni nu reuşesc să accepte cu adevărat realitatea acestei schimbări politico-sociale şi să accepte noua formă de democraţie. Astfel rezultând - în acest moment în care triumful democraţiei pare absolut - noi pericole pe care trebuie neapărat să le evaluăm la adevărata lor dimensiune. Pentru aceasta trebuie să cunoaştem cum a apărut democraţia şi cum s-a transformat ea în decursul istoriei.